Lii­sa Ku­ja­la / STT

Suo­ma­lai­set ovat di­gi­taa­lis­ten pal­ve­lui­den käyt­tä­ji­nä maa­il­man kär­keä, ker­too Digi- ja vä­es­tö­tie­to­vi­ras­to.

Di­gi­tai­to­ra­por­tin mu­kaan 79 pro­sen­til­la suo­ma­lai­sis­ta on hy­vät di­gi­tai­dot ja jopa 84 pro­sent­tia ko­kee, et­tä py­syy di­gi­ta­li­saa­ti­o­ke­hi­tyk­sen mu­ka­na tu­le­vi­na vuo­si­na.

Ra­por­tis­ta sel­vi­ää myös, et­tä 39 pro­sent­tia suo­ma­lai­sis­ta tar­vit­see sil­ti usein tu­kea di­gin käy­tös­sä. Lä­hes joka seit­se­mäs ko­kee ole­van­sa hei­kom­pi in­ter­ne­tin ja di­gi­taa­lis­ten pal­ve­lui­den käyt­tä­jä kuin suo­ma­lai­set yleen­sä. Ylei­sim­min di­gi­tu­ki tar­koit­taa lä­hei­sil­tä saa­ta­via neu­vo­ja tai työs­sä opit­ta­via di­gi­tai­to­ja.

Vi­ras­to ker­too, et­tä ko­ke­mus omas­ta osaa­mis­ta ei ole ai­no­as­taan ikä­si­don­nai­nen asia. Sen mu­kaan kou­lu­ter­veys­ky­se­ly osoit­ti, et­tä lä­hes joka kym­me­nen­nel­lä nuo­rel­la on vai­keuk­sia opis­ke­luis­sa käy­tet­tä­vien lait­tei­den kans­sa. Toi­saal­ta on pal­jon ikäih­mi­siä, jot­ka ot­ta­vat mie­lel­lään käyt­töön uut­ta tek­no­lo­gi­aa.

Digi- ja vä­es­tö­tie­to­vi­ras­to muis­tut­taa, et­tä di­gi­taa­li­nen maa­il­ma muut­tuu jat­ku­vas­ti, min­kä vuok­si di­gi­o­saa­mis­ta täy­tyy yl­lä­pi­tää ja täy­den­tää.

–  Di­gi­o­saa­va­kin ih­mi­nen tar­vit­see vä­lil­lä tu­kea, eten­kin jos hoi­det­ta­va asia vai­kut­taa rat­kai­se­vas­ti omaan elä­mään. Di­gi­tai­dot ei­vät ole staat­ti­nen ko­ko­nai­suus, vaan uu­sia asi­oi­ta tu­lee jat­ku­vas­ti ja nii­tä täy­tyy ope­tel­la, sa­noo joh­ta­va asi­an­tun­ti­ja Min­na Pii­rai­nen Digi- ja vä­es­tö­tie­to­vi­ras­ton tie­dot­tees­sa.

–  Tär­kein­tä on­kin roh­keus käyt­tää ja ko­keil­la uu­sia lait­tei­ta ja pal­ve­lu­ja. Tar­vit­sem­me di­gi­roh­keut­ta ai­na, kun koh­taam­me uu­den tai päi­vit­ty­neen di­gi­pal­ve­lun. Jat­kos­sa di­gi­ta­li­soi­tu­vas­sa ar­jes­sa mu­ka­na py­sy­mi­nen mi­ta­taan­kin ih­mi­sen ky­vyil­lä op­pia uu­sia tai­to­ja ja us­kal­taa roh­ke­as­ti ko­keil­la uu­sia di­gi­lait­tei­ta ja -pal­ve­lu­ja.

Digi- ja vä­es­tö­tie­to­vi­ras­to jul­kai­si di­gi­tai­to­ra­por­tin nyt en­sim­mäis­tä ker­taa ja vas­tai­suu­des­sa se jul­kais­taan vuo­sit­tain. Ra­port­ti ko­ko­aa yh­teen di­gi­o­saa­mis­ta kä­sit­te­le­viä tut­ki­muk­sia ja täy­den­tää nii­tä haas­tat­te­lu­ky­se­ly­jen tu­lok­sil­la.