Työmatkojen liukasteluissa loukkaantuu kymmeniä päivittäin
Tapaturmien määrät lähtevätkin kasvuun loka-marraskuussa ja eniten työmatkatapaturmia sattuu helmikuussa.
Suomessa tilastoitiin viime vuonna yli 10 000 kävellessä sattunutta työmatkatapaturmaa eli melkein 30 tapaturmaa jokainen päivä. Useimmat tapaturmat sattuvat loppusyksystä ja talvella, kun tiet ovat liukkaita ja päivät lyhyempiä: tapaturmien määrät lähtevätkin kasvuun loka-marraskuussa ja eniten työmatkatapaturmia sattuu helmikuussa. Suurin osa tapaturmista on lieviä, mutta neljännes tapaturmista johtaa yli viikon sairaslomaan.
Marraskuu on ollut poikkeuksellisen lämmin, mutta nyt sää näyttää kylmenevän ja yöpakkaset ovat yleistymässä. Se tietää myös liukkaampia teitä varsinkin aamuvarhaisella, kun monet ovat matkalla töihin.
Vaikka etätyöt ovat lisääntyneet ja osaltaan vähentäneet työmatkatapaturmien määrä, sattuu niitä edelleen paljon. Viime vuonna sattui yhteensä yli 18 000 työmatkatapaturmaa; lähes 50 joka päivä. Suurin osa, yli 10 000, sattui kävellessä. Kävelijöihin lasketaan myös ne henkilöt, jotka ovat loukkaantuneet esimerkiksi parkkipaikalla tai juna-asemalla.
Loka-marraskuussa työmatkatapaturmat lähtevät vuosittain selvään kasvuun. Keskimäärin lokakuussa on kirjattu lähes 800 työmatkatapaturmaa ja marraskuussa lähes 1 200 työmatkatapaturmaa kävellen, kun katsotaan vuosien 2016–2020 keskiarvoa.
Koronan myötä annettu yleinen etätyöskentelysuositus vähensi matkoja kodin ja työpaikan välillä ja siten myös työmatkatapaturmien määrää Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastojen mukaan vuonna 2020. Vuonna 2021 työmatkatapaturmien määrä kasvoi, mutta ei koronaa edeltävälle tasolle.
– Vuonna 2020 työmatkatapaturmien määrään vaikutti silloin myös alkuvuoden leuto talvi, sillä jo tammi-helmikuussa 2020 sattui selvästi tavallista vähemmän työmatkatapaturmia, sanoo Fennian riskipäällikkö Pia Välimaa.
Kuluvan vuoden alussa, 2022, työmatkatapaturmia sattui puolestaan erityisen paljon. Fennian alustavien tilastojen mukaan jalan tehtävien työmatkatapaturmien määrä lisääntyi selvästi tammi-maaliskuussa – myös koronaa edeltävään aikaan verrattuna.
– Työmatkatapaturmia sattui kävellen ennen kaikkea viime maaliskuussa, mikä kertoo viime talven hankalista olosuhteista. Usein tapaturmien määrää lisää sellainen sää, jossa lämpötila sahaa nollan molemmin puolin, ja tiet jäätyvät ja sulavat vuorotellen, Välimaa kertoo.
Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastot perustuvat vakuutusyhtiöiden tietoihin, eli niissä näkyvät ne tapaturmat, joista on maksettu korvauksia työtapaturmavakuutuksesta. Vamman takia on siis vähintään käyty lääkärissä. Vapaa-ajallaan loukkaantuneet eivät näy näissä tilastoissa.