Kustom kulttuuria Verstaalla
Vastaus kysymykseen, mitä on kustom kulture, löytyi lauantaina Verstaalta Nakkilasta. Moottoripyörien ja autojen kylkiin maalatut pinstripet ovat poimineet matkaansa uusia suuntauksia eri sukupolvilta.
Katri Mäenpää
Verstas Goes Kustom Kulture -tapahtuma järjestettiin viime viikonloppuna toistamiseen Nakkilassa. Marjo ja Harri Höglundin luoman tapahtuman ideointi lähti liikkeelle pariskunnan omasta kiinnostuksesta.
– Meillä kiinnostus kustom kulttuuriin lähti liikkeelle autoharrastuksesta. Sen myötä olemme kiinnostuneet myös taiteesta ja koko kulttuurista, Marjo sanoo.
Ensikosketus kustom kulttuuriin tapahtui 12 vuotta sitten, kun he vierailivat vastaavassa tapahtumassa Helsingissä.
– Kun avasimme Verstaan Nakkilaan, kysyin tapahtuman järjestäjältä, saammeko mekin järjestää vastaavan tapahtuman. Tapahtuma on hieno tilaisuus levittää tietoa kulttuurista ja saada taiteilijoita esille, Harri Höglund lisää.
Verstaan tapahtuma on loistava paikka selvittää, mitä kustom kulture oikein on. Paikalla on muun muassa vanhoja amerikkalaisia autoja, moottoripyöriä, pin-up-tyttöjä, kylttitaiteilijoita, tatuoija, muotia, rockabilly-musiikkia ja pinstripe-taidetta. Illan aikana käytiin myös Miss Pintage 2020 -finaali.
Vielä paremman vastauksen saa, kun kysyy asiaa Pekka “Peksu” Mannermaalta, joka tekee kustom kulttuurista väitöskirjaa ja on ikään kuin kustom kulturen isä Suomessa.
– Kustom kulture on ilmiö, joka sai nimensä vuonna 1993 Yhdysvalloissa järjestetystä hotrod- ja pinstripe-taiteilijoiden teoksista koostuvasta näyttelystä. Kyseessä ovat kuvat, joita on maalattu autoihin, moottoripyörän tankkeihin, kypäriin ja vaatteisiin, hän selittää.
Tästä ilmiö on kasvanut. Mukaan ovat tulleet muun muassa tiki-kulttuuri eli patsaat, joita sodasta palanneet amerikkalaissotilaat alkoivat veistää, pin-up, tatuoinnit ja jopa skeittikulttuuri.
– Kustom kulture on kaikkialla maailmassa samanlaista. Siinä yhdistyvät eri sukupolvien nostalgisia piirteitä. Kustom kulture on eri sukupolvien retroa.
Kustom kulture levisi Suomessa 90-luvun puolivälin jälkeen, samoin kuin muuallakin maailmassa. Pekka Mannermaan mukaan se on internetin yleistymisen ansiota.
– Suomessa kulttuurin leviämiseen vaikuttivat 90-luvun rockabilly-buumi ja vanhojen amerikanautojen rakentaminen. Täällä harrastukseen kuuluivat ensin autot ja sitten ihmiset. Keski-Euroopassa leviäminen tapahtui päinvastoin: ensin tulivat tiettyyn tyyliin pukeutuvat ihmiset, jotka saattoivat omistaa amerikanraudan.
Vaikka kustom kulture on moninaista ja siihen liittyy useita erilaisia ilmiöitä, Pekka Mannermaa on huomannut, että eri osa-alueita yhdistää kaksi piirrettä.
– Ensimmäinen yhdistävä tekijä on retro ja toinen käsityö. Kustom kulturessa oleellista on käsillä tekeminen ja käsityön arvostus.