Jätehuoltoneuvojan kodissa sekajätettä syntyy vain vähän
Paperinen biojätepussi on keittiön tiskipöydällä ilmavassa telineessä.
Tuija Saarinen
Kaukana takana ovat ne ajat, jolloin Hevossuon jäteaseman asiakas saattoi vielä suhtautua penseästi jätekuormansa lajitteluun ja vaatia sen kippaamista sellaisenaan penkkaan.
– Asenteet kierrättämistä, lajittelua ja ylipäätään jätehuoltoa kohtaan ovat hurjasti muuttuneet myönteisempään suuntaan, tietää jätehuoltoneuvoja Kaisa Tarujoki Rauman seudun jätehuoltolaitokselta.
Vanhasta Hevossuon kaatopaikasta on oikeastaan vain muisto jäljellä, sillä linnut, rotat ja hajukin ovat poissa. Yhdyskuntajäte hyödynnetään tänä päivänä energiana tai materiaalina, ja vain murto-osa kaikesta syntyneestä jätteestä päätyy penkkaan eli jätteiden läjitysalueelle. Dramaattisin muutos tapahtui Suomessa vuonna 2016, jolloin yhdyskuntajätteiden vieminen kaatopaikalle kiellettiin.
Paperinen biojätepussi on telineessä, joka pitää sen ilmavana. Näin hajuja ei pääse syntymään. Telineitä voi ostaa esimerkiksi Hevossuon jäteasemalta, kertoo jätehuoltoneuvoja Kaisa Tarujoki Rauman seudun jätehuoltolaitokselta. Kuva: Tuija Saarinen
Tarujoki neuvoo päivittäin raumalaisia jätehuoltoasioissa, mutta onko niin, ettei suutarin lapsilla ole kenkiä? Miten jätehuoltoneuvoja on itse omassa kodissaan järjestänyt jätteiden lajittelun?
Tarujoki asuu nelihenkisen perheensä kanssa Uotilassa omakotitalossa. Keittiössä jätteitä lajitellaan äkkiä laskien seitsemään eri astiaan tai pussiin. Tiskipöydällä on telineessä paperinen biojätepussi, tiskialtaan alapuolella olevasta vetolaatikosta löytyvät astiat metallille, lasille, sekajätteelle sekä muovipakkauksille, ja lattialla ovat kassit kartongille ja paperille.
– Eniten kertyy muovipakkauksia. Seuraavaksi eniten tulee biojätettä ja kolmanneksi eniten kartonkia.
Sekajäteastia täyttyy mallikelpoisen hitaasti, sillä Tarujoki ei edes muista, milloin hän on viimeksi vienyt sen ulos. Nyt siinä ovat päällimmäisenä villapaidan päättelystä jääneet langat ja koiran lelu.
Lasipurkkeja ja metallisia säilyketölkkejä Tarujoki ei pese, huuhtelu riittää.
– Joskus ihmiset jopa liottivat lasipurkkien etiketit irti, mutta sellaista ei todellakaan tarvitse tehdä.
Enää ei myöskään etsitä koodeja muovipakkausten pohjista, sillä se oli poltettavan energiajätteen keräysaikaa. Nykyään muovipakkausjäte menee uusiokäyttöön.
Paperinen biojätepussi Tarujoen keittiössä on avoin ja telineessä, joka antaa sen hengittää. Näin biojätteet kuivuvat, eikä ikäviä hajuja synny. Tarujoki heittää pussin sen täytyttyä kompostoriin.
Kurkistus jätehuoltoneuvojan roskiskaappiin. Vetolaatikosta löytyvät astiat niin metallille, lasille, sekajätteelle kuin muovipakkauksillekin. Kuva: Tuija Saarinen
Pihalta löytyvät lämpökompostorin lisäksi sekajäteastia ja muovipakkausjäteastia.
– Vaikka käyn viisi kertaa viikossa jäteasemalla töissä, muovipakkausjätteet tuppasivat unohtua kieruttelemaan autossa. Siksi päätin, että hommaan pihalle niille oman astian.
Sekajäteastian tyhjennysväli on kuusi viikkoa, muovi haetaan neljän viikon välein. Tarujoki arvelee, että sekajäteastian tyhjennysväli voisi hyvin olla kahdeksankin viikkoa.
Yksi vaihtoehto biojätteen erilliskeräykselle on tuulettuva biojäteastia. Sen tyhjennysväli on jopa neljä viikkoa. Kuva: Kaisa Tarujoki.
Kompostointi ja biojätteen erilliskeräys ovat ainakin viimeiset pari vuotta puhututtaneet jätehuollon asiakkaita Raumankin seudulla. Syynä on se, että 19.7.2024 alkaen biojätteen keräys tulee pakolliseksi kaikille asukkaille yli 10 000 asukkaan taajamissa, toisin sanoen biojätteen erilliskeräysvelvoite tulee koskemaan myös omakotitaloja. Biojätteen erilliskeräyksen voi korvata kiinteistöllä tapahtuvalla kompostoinnilla.
Moni puntaroikin tällä hetkellä erilaisten kompostointivaihtoehtojen ja biojäteastioiden välillä.
– Yksi vaihtoehto, joka on herättänyt kiinnostusta on tuulettuva biojäteastia. Sen tyhjennysväli voi olla neljäkin viikkoa, kun tavanomaisen biojäteastian tyhjennysväli on 1–2 viikkoa. Tuulettuvaan biojäteastiaan laitetaan biojätteet paperipussissa.
Tarujoki korostaa, että panostukset biojätteen erilliskeräykseen tai kompostointiin tulevat maksamaan itsensä takaisin, kun sekajätteen määrä ja kalliit tyhjennyskerrat vähenevät.
Lopuksi: Mikä on raumalaisten helmasynti jätteiden lajittelussa?
– Pahvit pitäisi muistaa litistää aina maitopurkista television pahvipakkaukseen, ollaan sitten taloyhtiössä tai kierrätyspisteellä, vinkkaa Tarujoki.