Po­rin Päi­vä­nä 25.9.2020 jär­jes­tet­tä­väs­sä Tie­de­a­ree­na ta­pah­tu­mas­sa yk­si päi­vän tär­keis­tä pu­hee­nai­heis­ta on yh­teis­kun­nan po­la­ri­saa­tio, jota kä­si­tel­lään muun mu­as­sa työ­e­lä­män ja di­gi­ta­li­saa­ti­on kan­nal­ta.

So­si­aa­li­po­li­tii­kan pro­fes­so­ri­na Hii­la­mo lä­hes­tyy ai­het­ta eri­tyi­ses­ti kou­lu­tuk­seen, ter­vey­teen ja toi­meen­tu­loon liit­ty­vän eri­ar­voi­suu­den nä­kö­kul­mas­ta.

THL:ssä ja Kan­sa­e­lä­ke­lai­tok­ses­sa­kin tut­ki­ja­na työs­ken­nel­lyt Hii­la­mo mai­nit­see, et­tä Suo­ma­lai­sen yh­teis­kun­nan ti­lan­ne on kan­sain­vä­li­ses­sä ver­tai­lus­sa ai­ka hyvä. Tie­tyil­lä mit­ta­reil­la mi­tat­tu­na eri­ar­voi­suus on kui­ten­kin li­sään­ty­nyt vii­mei­sen 30 vuo­den ai­ka­na.

- Mi­tään ka­tast­ro­fia ei ole nä­kö­pii­ris­sä, mut­ta joi­tain huo­les­tut­ta­via piir­tei­tä on. Lä­hin­nä ne liit­ty­vät sii­hen, mi­ten kaik­kein vä­hi­ten kou­lu­te­tut ih­mi­set pär­jää­vät. Hei­tä ovat esi­mer­kik­si nuo­ret, jot­ka ei­vät saa 2. as­teen kou­lu­tus­ta. Vaa­ti­mus­ta­so työ­e­lä­mäs­sä nou­see, ei­kä yh­teis­kun­ta ole riit­tä­väs­ti pys­ty­nyt tu­ke­maan sitä, et­tä kaik­ki pää­si­si­vät mu­kaan työ­e­lä­mään. Työ­e­lä­män ul­ko­puo­lel­le jää­des­sä ih­mi­nen on va­ka­vas­ti vaa­ras­sa syr­jäy­tyä.

Työ­e­lä­män po­la­ri­saa­ti­on suh­teen Hii­la­mo mai­nit­see myös ko­ro­na­vi­rus­pan­de­mi­an vai­ku­tuk­set.

- Ti­lan­ne var­mas­ti kiih­dyt­tää myös ra­ken­ne­muu­tos­ta työ­e­lä­mäs­sä. Di­gi­tai­toi­sil­la ja di­gi­a­loil­la työs­ken­te­le­vil­lä me­nee hy­vin, mut­ta pe­rin­tei­sem­mis­sä am­ma­teis­sa työs­ken­te­le­vät voi­vat jää­dä pi­dem­mäk­si ai­kaa ko­ko­naan syr­jään työ­mark­ki­noil­ta.

Hii­la­mo on mu­ka­na tut­ki­mus­hank­kees­sa, jos­sa tut­ki­taan, mi­ten di­gi­ta­li­saa­tio ja au­to­maa­tio muut­ta­vat työ­mark­ki­na­ti­lan­net­ta. Ai­he on polt­ta­va eri­tyi­ses­ti te­ol­li­suu­den aloil­la.

- Oman tut­ki­mus­ryh­mä­ni vas­tuu­a­lu­ee­na on tut­kia, min­kä­lai­sia so­si­aa­li­po­liit­ti­sia toi­mia tar­vit­tai­siin, et­tä muu­tos­ten kiel­tei­siä vai­ku­tuk­sia, ku­ten työt­tö­myy­den li­sään­ty­mis­tä voi­tai­siin lie­ven­tää.

Tut­ki­muk­ses­sa on esi­tet­ty uu­den­lai­sia ide­oi­ta, ku­ten esi­mer­kik­si täy­sin vas­tik­kee­ton pe­rus­tu­lo tai osal­lis­tu­mis­tu­lo, jos­sa so­si­aa­li­tur­van eh­to­na oli­si kui­ten­kin jol­lain ta­val­la osal­lis­tua yh­teis­kun­taan. Eh­to voi­si täyt­tyä esi­mer­kik­si kou­lu­tuk­sel­la, omais­hoi­dol­la, las­ten­hoi­dol­la tai muul­la vas­taa­val­la.

Po­la­ri­saa­ti­on lie­ven­tä­mi­sen Hii­la­mo nä­kee rat­kai­se­van tär­ke­ä­nä sik­si, et­tä yh­teis­kun­ta voi­si uu­dis­tua.

- Suo­ma­lai­sen yh­teis­kun­nan vah­vuus on ai­na ol­lut se, et­tä tääl­lä on ol­lut so­si­aa­lis­ta luot­ta­mus­ta ja yh­teen hii­leen pu­hal­ta­mis­ta. Sil­loin voi­daan yh­des­sä to­teut­taa ra­di­kaa­le­ja­kin uu­dis­tuk­sia. Jos maa on hy­vin po­la­ri­soi­tu­nut, se joh­taa ti­lan­tee­seen, jos­sa uu­dis­tuk­set ei­vät on­nis­tu, vaan jää­dään pol­ke­maan pai­koil­leen, ku­ten esi­mer­kik­si Yh­dys­val­lois­sa on käy­nyt.