Suo­mes­ta kuu­luu kum­mia. Kun uu­ti­set täyt­ty­vät ta­lous­kas­vun hii­pu­mi­ses­ta, os­to­voi­man heik­ke­ne­mi­ses­tä ja ties mis­tä, niin sit­ten rä­väh­tää yl­lä­tys: val­ti­on ve­ro­tu­loi­hin hui­ma kas­vu, vel­kaa ote­taan pal­jon jul­ki­suu­des­sa ol­lei­ta lu­ku­ja vä­hem­män ja työl­li­syys­lu­vut nou­se­vat en­nä­tyk­seen.

Ti­las­to­kes­kuk­sen tuo­reen en­nus­teen mu­kaan kau­si- ja sa­tun­nais­vaih­te­luis­ta puh­dis­tet­tu työl­lis­ten mää­rä ko­ho­si Suo­mes­sa 74,4 pro­sent­tiin. Jos mit­tauk­se­na käy­te­tään ai­kai­sem­paa mal­lia, niin työl­lis­ten mää­rä on yli 75 pro­sent­tia.

Tämä luku on kor­kein yli 30 vuo­teen. Sa­mal­la avoi­mien työ­paik­ko­jen mää­rä py­syy kor­ke­a­na, lä­hes 170 000:ssa ja alal­la kuin alal­la kär­si­tään kroo­nis­ta työ­voi­ma­pu­laa. Työ­voi­man ja avoi­men työ­paik­ko­jen koh­taa­mi­nen py­syy kä­sit­tä­mät­tö­män heik­ko­na.

Työl­li­syy­den pa­ra­ne­mi­sel­la ja pää­o­ma- sekä yh­tei­sö­ve­ro­jen kas­vul­la on ol­lut suu­ri vai­ku­tus sii­hen, et­tä val­ti­on ve­ro­tu­lo­jen ar­vi­oi­daan nou­se­van tänä vuon­na yli 50 mil­jar­din eu­ron, kun ar­vio oli yli kol­me mil­jar­dia alem­pi.

Myös ar­von­li­sä­ve­ro­tuo­tot ovat kas­va­neet hin­to­jen nous­tes­sa.

Suo­ma­lai­nen ta­lous­po­liit­ti­nen kes­kus­te­lu ei an­sait­se kor­kei­ta pis­tei­tä. SDP:n va­ra­pu­heen­joh­ta­ja Ma­ti­as Mä­ky­nen il­moit­ti nu­me­rois­ta in­nos­tu­nee­na, et­tä val­ti­on­ta­lous on yli­jää­mäi­nen 2,7 mil­jar­dia!

Hän pu­hui kui­ten­kin lo­ka­kuun lu­vuis­ta. Lu­vuil­la on juu­ri ole te­ke­mis­tä to­del­li­suu­den kans­sa. Lop­pu­vuo­des­ta tu­lee mo­nia li­sä­ku­lu­ja. Esi­mer­kik­si hy­vin­voin­ti­a­lu­eil­le me­nee lä­hes kak­si mil­jar­dia. Myös mo­nia mui­ta ku­lu­ja siir­tyy en­si vuo­del­le.

Edus­kun­nas­sa op­po­si­tio pu­huu ta­van ta­kaa 18,9 mil­jar­din li­sä­ve­las­ta, mut­ta unoh­taa, et­tä tuos­sa sum­mas­sa on 10 mil­jar­din pot­ti va­rat­tu­na ener­gi­ayh­ti­öi­den ta­kauk­siin ja lai­noi­hin. Hy­vin to­den­nä­köis­tä on, et­tei tuo­ta sum­maa tar­vi­ta lain­kaan.

Pi­tää muis­taa, et­tä se on ihan eri asia kuin jat­ku­viin me­noi­hin ku­lu­va raha.

Myös puo­lus­tuk­seen, tur­val­li­suu­teen ja krii­si­toi­men­pi­tei­siin up­po­aa jopa usei­ta mil­jar­de­ja. Kun nuo pää­o­sin ker­ta­luon­tei­set me­not ote­taan las­kuis­ta pois ja li­sä­tään yli kol­men mil­jar­din ve­ro­ker­ty­mä, niin to­del­li­nen ti­lan­ne ei näy­tä enää niin syn­käl­tä kuin jul­ki­suu­teen on an­net­tu ym­mär­tää.

Mut­ta ei lä­hes­kään niin hy­väl­tä kuin Mä­ky­nen ha­lu­aa ti­lan­teen näyt­tä­vän. Suo­men ta­lous tu­lee ole­maan ali­jä­mäi­nen pit­kään. Eko­no­mis­tien ar­vi­on mu­kaan ta­lou­den ta­sa­pai­not­ta­mi­seen tar­vi­taan vä­hin­tään kak­si vaa­li­kaut­ta. Se­kin edel­lyt­tää sääs­tö­jä, tu­lo­jen li­sää­mis­tä ja va­kaa­ta toi­min­ta­ym­pä­ris­töä.

Pau­li Uu­si-Kil­po­nen

Leh­dis­tö­neu­vos, Eu­ra­jo­ki