Etla ennustaa teollisuustuotannon ja rakentamisen elpyvän ensi vuonna – kotitalouksien ostovoiman kasvu on kannatellut palvelualaa
Nina Törnudd / STT
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ennustaa, että teollisuuden ja rakentamisen alamäki jatkuu Suomessa vielä tänä vuonna. Ensi vuonna on kuitenkin luvassa parempia aikoja, Etla arvioi toimialakohtaisessa ennusteessaan.
Ennusteen mukaan teollisuustuotanto lähtee jälleen kasvuun ensi vuonna ja kovia kokenut rakennusala alkaa elpyä. Etla arvioi, että teollisuus kasvaa ensi vuonna lähes prosentin, palvelualat yltävät kahden prosentin kasvuun ja rakentaminen 2,5 prosenttiin.
Teollisuudessa tuotannon lasku on ollut laaja-alaista. Metsäteollisuus kärsi teollisuudenaloista eniten kevään poliittisista lakoista, ja sektorin supistuminen jatkuu jo kolmatta vuotta peräkkäin. Metalliteollisuus painuu vielä tänä vuonna lähes viisi prosenttia miinukselle. Kemianteollisuudessa alamäki ei ole taittumassa ennusteen kattamalla jaksolla, joka ulottuu vuoteen 2026.
Palvelualat ovat jälleen olleet lievässä kasvussa kotitalouksien vahvistuneen ostovoiman vetäminä, ja sama suunta jatkuu myös kuluvana vuonna. Etla ennustaa palvelualojen kasvuksi noin puolta prosenttia jo toisena peräkkäisenä vuonna.
– Merkille pantavaa on, että palveluala kokonaisuudessaan on pysynyt pienessä kasvussa, vaikka suhdanne on heikentynyt. Palveluiden osuus Suomen talouden arvonlisäyksestä on niin suuri, että ne kompensoivat jalostustoimialojen supistumisen lähes kokonaan, huomauttaa Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti tiedotteessa.
Tänä vuonna ostovoimaa tosin heikentää yleisen arvonlisäveron puolentoista prosenttiyksikön korotus, joka todennäköisesti astuu voimaan syyskuun alussa.
Syvässä ahdingossa olleessa rakentamisessa alkaa Etlan mukaan näkyä merkkejä käänteestä. Viime vuonna rakentamisen arvonlisäys supistui runsaat kahdeksan prosenttia, ja lasku jatkuu lievänä myös tänä vuonna. Hiipuminen alkoi alkuvuonna 2022, ja korkea korkotaso on syventänyt ja pidentänyt rakentamisen laskusuhdannetta.
– Korkojen lasku ensi kuussa näyttää yhä todennäköisemmältä ja rakennuskustannusten kasvu näyttää pysähtyneen. Myös rakentamiseen myönnettyjen lupien määrä alkaa viimeisimpien tietojen mukaan kääntyä hiljalleen kohti kasvua. Rakentaminen ei kuitenkaan palaudu nopeasti aiemmalle korkealle tasolleen, vaan palautuminen on hidasta aiempaa korkeamman reaalikoron takia, arvioi Etlan tutkija Sakari Lähdemäki tiedotteessa.