Uusimäki: Miksi yrittäjiä tarvitaan kuntien ja hyvinvointialueiden päätöksentekoon?
Ensi vuonna on vilkas vaalikevät, kun sekä alue- että kuntavaalit järjestetään samanaikaisesti huhtikuussa. Ehdokkaiden saaminen kumpaankin vaaliin saattaa tuottaa entistä enemmän vaikeuksia lähes kaikilla puolueilla. Itse olen puolueeseen sitoutunut ja olen ensimmäisen kauden kunnanvaltuutettu. Olin toki ehdokkaana viime aluevaaleissakin, mutta heikohkolla menestyksellä. Puoluepolitiikkaa tärkeämpänä olen kuitenkin koko ajan pitänyt yrittämisen edellytysten parantamista päätöksenteossa.
Hyvinvointialueiden alku on ollut varsin takkuista, kun organisaatiota on rakennettu ja budjeteissa pysyminen on ollut enemmän kuin haasteellista. Satakunnassa palveluverkoston karsimisesta on keskusteltu välillä kiivaastikin. Tietysti verkostoa pitää järkiperäistää, mutta jos karsimisen ajatuksena on säästää vuokrakustannuksista, niin koskaan ei tulla saavuttamaan riittäviä säästöjä. Viime aikoina on esiin nostettu myös ostopalveluiden liian korkeat kustannukset. On jopa esitetty väittämiä, että budjettiongelmat johtuvat nimenomaan yritysten liian korkeista hinnoista. Usein tilanne on kuitenkin päinvastainen, eli esimerkiksi tehostettu palveluasuminen on julkisella sektorilla kalliimpaa kuin yksityisen tuottamana. Myös julkista sektoria olisi velvoitettava laskemaan kunkin palvelun todellinen hinta, muutenhan julkisen ja yksityisen tuottaman palvelun hinta ei ole vertailukelpoinen. Tämän vuoksi hyvinvointialueellekin tarvitaan entistä enemmän yrittäjien näkemystä, koska on sanomattakin selvää, että taloudellista osaamista tarvitaan enemmän päätöksentekoon.
Kunnallisella puolella olen itse saanut vaikuttaa päätöksentekoon nyt reilun kolme vuotta. Kieltämättä kunnallisen päätöksenteon byrokratia tuntuu yrittäjästä välillä turhauttavalta. Toisaalta päätösten valmisteluun kuuluukin mennä oma aikansa, jotta demokraattisesti valittu valtuusto saa tarvitsemansa tiedot. Kunnissa yksittäisellä valtuutetulla on varmasti suurempi vaikutusmahdollisuus kuin alueella. Kun kuntien päätöksenteosta poistuivat sote -asiat, niin entistä suuremmaksi osa-alueeksi muodostui elinvoimapalvelut ja niiden kehittäminen.
Yrittäjien keskuudessa kuntien päätöksenteossa eniten keskustelua herättävät vuodesta toiseen hankinnat, kaavoitusasiat sekä erilaisten lupien käsittelyajat. Kunnallisvaaleissa kannattaa ehdottomasti lähteä ehdokkaaksi. Vaikka ei pääsisikään valtuustoon, niin sinulla on silti suuri mahdollisuus päästä lautakuntiin ja muihin toimikuntiin, joissa varsinainen valmistelutyö tapahtuu.
Kuntien hankintapäätöksissä on yrittäjän näkökulmasta vielä paljon tehtävää. Isoja kokonaisuuksia ei pilkota riittävän pieniin osiin, jolloin myös pienempien yritysten olisi mahdollisuus päästä esimerkiksi rakennusprojekteihin. Pienhankinnoissa tilaukset tehdään usein samoilta toimijoilta ilman tarjouspyyntöjä. Onneksi näissä molemmissa asioissa on viime vuosina päästy monessa kunnassa eteenpäin, kun on alettu julkaisemaan ostolaskudataa. On tärkeää, että yrittäjävaltuutetun ääntä kuullaan näissä asioissa.
Kaavoituksen alkuvaiheessa vaikuttaminen on erityisen tärkeää. Kaavaprosessit ovat usein useamman vuoden mittaisia ja siksi näissä päätöksissä pitää ottaa huomioon mahdollisimman monipuolisen teollisuuden tai muun yritystoiminnan mahdollisuudet. Tekninen lautakunta on näköalapaikka kaavoitusasioista kiinnostuneelle. Useinhan lautakunnista puuttuu juuri yrittäjänäkemys ja sen vuoksi saattaa syntyä virheellisiä päätöksiä.
Yrittäjät ovat usein varsin kärsimättömiä lupa-asioiden etenemiseen kunnan päätöksentekoportaissa. Rakennuslupien käsittelyajoissa on tapahtunut selvää edistystä monessa kunnassa. Yleensä viivästymiset johtuvat puutteellisista hakemuksista. Tarkoituksellista asioiden viivyttelyä on tuskin lainkaan enää havaittavissa.
Itse olen toiminut varsin pitkään sekä yrittäjänä että yrittäjäjärjestön eri luottamustehtävissä. Päätöksenteko yrittäjäjärjestössä ja kunnallisella puolella, josta itselläni on siis kokemusta vasta vajaa 4 vuotta, on varsin erilaista. Tällä kokemuksella voin todeta, että yrittäjiä tarvitaan niin kunnallisessa kuin alueellisessakin päätöksenteossa entistä enemmän. Paljonhan eri kokouksissa kuluu aikaa, mutta ilman yrittäjävaltuutettuja ja toimijoita eri kunnallisissa ja alueellisissa toimielimissä ei yrittäjyyden edellytykset parane. Sehän on Satakunnan Yrittäjienkin ykköstavoite – luoda parhaat mahdolliset yrittäjyyden edellytykset koko maakuntaan. Lähde siis sinäkin mukaan tuleviin vaaleihin.
Teuvo Uusimäki
Varapuheenjohtaja, Satakunnan Yrittäjät