Rai­ko Häy­ri­nen / STT

Mat­ti Mat­ts­son on jo va­lit­tu Suo­men olym­pi­a­jouk­ku­ee­seen Pa­rii­siin puo­lus­ta­maan 200 met­rin rin­tau­in­nin olym­pi­ap­rons­sia. On mah­dol­lis­ta, et­tä hä­nen kans­saan olym­pi­a­mi­ta­leis­ta lop­pu­ke­sän olym­pi­a­lai­sis­sa ki­saa kii­na­lai­nen Qin Hai­yang, joka vii­me vuon­na ui 200 met­rin rin­tau­in­nin maa­il­ma­nen­nä­tyk­sen 2.05,48.

Qin Hai­yang on yk­si niis­tä 23 kii­na­lai­ses­ta ui­ma­ris­ta, jot­ka an­toi­vat ur­hei­lus­sa kiel­let­tyä sy­dän­lää­ke tri­me­tat­si­dii­nia si­säl­tä­neen do­ping­tes­ti­näyt­teen Shi­ji­az­hu­an­gis­sa vuo­den­vaih­tees­sa 2020–2021 pi­de­tyis­sä ki­sois­sa.

New York Ti­mes ja sak­sa­lai­nen ARD pal­jas­ti­vat huh­ti­kuus­sa, et­tä kaik­kien ui­ma­rien an­net­tiin jat­kaa kil­pai­le­mis­ta ei­kä Kii­nan an­ti­do­ping­toi­mi­kun­ta aset­ta­nut hei­tä vä­li­ai­kai­seen kil­pai­lu­kiel­toon tut­kin­nan ajak­si, ku­ten sään­tö­jen mu­kaan oli­si pi­tä­nyt. Wada oli­si voi­nut va­lit­taa Kii­nan an­ti­do­ping­toi­mi­kun­nan pää­tök­ses­tä Ur­hei­lun kan­sain­vä­li­sen vä­li­tys­tuo­mi­ois­tui­meen Ca­siin, mut­tei teh­nyt niin.

Wada hy­väk­syi myö­hem­min kii­na­lais­ten it­se te­ke­män­sä sel­vi­tyk­sen väit­teet, et­tä sy­dän­lääk­keen mää­rät do­ping­tes­ti­näyt­teis­sä oli­vat hy­vin pie­niä ja et­tä ui­ma­rit sai­vat kiel­let­tyä ai­net­ta eli­mis­töön­sä ta­hat­to­mas­ti.

En­sim­mäi­nen ar­gu­ment­ti on mer­ki­tyk­se­tön. Jäl­kim­mäi­nen on niin eri­koi­nen, et­tä se he­rät­tää li­sä­ky­sy­myk­siä. Kii­na­lais­sel­vi­tyk­sen mu­kaan ui­ma­rien käyt­tä­män ho­tel­lin ra­vin­to­lan keit­ti­ön keit­to­le­vyn ylä­puo­li­ses­ta il­mas­toin­ti­lait­tees­ta, maus­te­säi­li­ös­tä ja vie­mä­ris­tä oli­si ni­mit­täin löy­det­ty pie­niä jää­miä tri­me­tat­si­dii­nia.

Sitä kii­na­lai­set ei­vät sel­vit­tä­neet, kuka ra­vin­to­las­sa työs­ken­nel­lyt hen­ki­lö oli­si käyt­tä­nyt tätä re­sep­ti­lää­ket­tä, joka on saa­ta­vil­la vain pil­le­rei­nä. Ei­kä sitä, mi­ten sy­dän­vai­vai­sen keit­ti­ö­työn­te­ki­jän nie­le­mäs­tä tab­le­tis­ta tri­me­tat­si­dii­nia oli­si pää­ty­nyt ui­ma­rei­den ruo­kaan. ARD:n te­ke­mis­sä ko­keis­sa sel­vi­si, et­tei tri­me­tat­si­dii­ni­tab­le­tis­ta ir­ron­nut par­tik­ke­lei­ta, vaik­ka se oli­si pu­do­tet­tu kor­ke­al­ta tai sitä oli­si hie­rot­tu kä­sis­sä.

Kii­na­lai­set ei­vät sel­vit­tä­neet myös­kään sitä, mikä yh­teys väi­te­tys­ti löy­de­tyil­l­lä jää­mil­lä oli yli kak­si ja puo­li kuu­kaut­ta ai­em­min ta­pah­tu­nei­siin tes­ti­kä­ryi­hin – var­sin­kin kun kyse oli ko­ro­na-ajas­ta, jol­loin ti­lo­ja puh­dis­tet­tiin ja de­sin­fi­oi­tiin eri­tyi­sen tar­mok­kaas­ti.

Ta­paus nos­taa esiin ny­kyi­sen an­ti­do­ping­jär­jes­tel­män kes­kei­set ki­pu­pis­teet.

Mat­ti Mat­ts­son ei ha­lun­nut kom­men­toi­da ai­het­ta STT:lle.

Ny­kyi­nen glo­baa­li do­ping­val­von­ta pe­rus­tuu Wa­dan glo­baa­lei­hin sään­töi­hin, mut­ta sään­tö­jä pa­ne­vat toi­meen pai­kal­li­set toi­mi­jat ja kan­sain­vä­li­set la­ji­lii­tot. Vii­me vuo­si­kym­me­nel­lä näh­tiin, mitä voi ta­pah­tua, kun au­to­ri­taa­ri­nen val­tio pi­tää huip­pu-ur­hei­lu­me­nes­tys­tä niin tär­ke­ä­nä, et­tä se on val­mis jär­jes­tel­mäl­li­seen do­pin­gin käyt­töön. Ve­nä­jäl­lä pal­jas­tui val­ti­o­joh­toi­nen do­ping­jär­jes­tel­mä.

New York Ti­me­sin ja ARD:n uu­ti­sis­ta il­me­nee, et­tä Shi­ji­az­hu­an­gis­sa vuo­den­vaih­tees­sa 2020–2021 tes­ta­tuis­ta 39 kii­na­lai­sui­ma­ris­ta 23 kä­ry­si tri­me­tat­si­dii­nis­ta. Näin suu­ri osuus an­taa ai­heen epäil­lä laa­ja­mit­tais­ta do­pin­gin käyt­töä, jol­lais­ta Kii­nan uin­nis­ta pal­jas­tui jo 1990-lu­vul­la.

– Jär­jes­tel­mä pe­rus­tuu sii­hen, et­tä kaik­ki val­ti­ot ovat si­tou­tu­neet puh­taan ur­hei­lun edis­tä­mi­seen. Jos ja kun löy­tyy val­ti­oi­ta, jot­ka ei­vät si­tou­du tä­hän, se on tosi iso haas­te täl­le jär­jes­tel­mäl­le. To­sin Ve­nä­jäl­lä pal­jas­tu­neen val­ti­o­joh­toi­sen do­pin­gin myö­tä sään­nös­töä on ke­hi­tet­ty, Suo­men ur­hei­lun eet­ti­sen kes­kuk­sen Su­e­kin pää­sih­tee­ri Tee­mu Ja­pis­son sa­noo.

Yk­si suu­ri ky­sy­mys on, mik­si Wada näyt­tää toi­mi­neen te­hot­to­mas­ti kii­na­lai­sui­ma­rien ta­pauk­ses­sa. Wada on hy­väk­sy­nyt kii­na­lais­ten se­li­tyk­set ja jopa tul­kin­nut, et­tä po­si­tii­vis­ten tes­ti­tu­los­ten suu­ri mää­rä tu­ki­si te­o­ri­aa ho­tel­li­ra­vin­to­lan kaut­ta ta­pah­tu­nees­ta al­tis­tu­mi­ses­ta.

– Ei ol­lut pel­käs­tään ol­lut kyse sii­tä, et­tei mi­kään to­dis­te vii­tan­nut do­pin­giin, vaan sii­tä, et­tä kaik­ki käy­tet­tä­vis­sä ol­lut to­dis­tu­sai­neis­to tuki te­o­ri­aa saas­tu­mi­ses­ta, Wada pe­rus­te­lee toi­min­taan­sa.

Täl­lai­set väit­teet siir­tä­vät kat­seen Wa­dan ra­hoi­tus- ja hal­lin­to­mal­liin. Wa­dan ra­hoi­tuk­ses­ta puo­let tu­lee ur­hei­lu­liik­keel­tä ja puo­let val­ti­oil­ta.

Wa­dan hal­lin­to­mal­li syn­tyi käy­tän­nöl­li­se­nä rat­kai­su­na Wa­dan pe­rus­ta­mis­vai­heen ra­ha­pu­laan vii­me vuo­si­tu­han­nen lo­pul­la. Ra­hoi­tus ja hal­li­tus­pai­kat ja­et­tiin puo­lik­si Kan­sain­vä­li­sen olym­pi­a­ko­mi­te­an KOK:n ja hal­li­tus­ten vä­lil­lä.

Lu­kui­sia mer­kit­tä­viä do­ping­ta­pauk­sia sel­vi­tys­mie­he­nä tut­ki­nut ka­na­da­lai­nen ju­ris­ti Ric­hard McLa­ren on jul­ki­ses­ti esit­tä­nyt, et­tä Wa­dan hal­lin­to­mal­li pi­täi­si uu­dis­taa, kos­ka se ei hä­nen mie­les­tään toi­mi. Val­ti­oi­den edus­ta­jat ei­vät vält­tä­mät­tä ole sy­väl­li­ses­ti pe­reh­ty­nei­tä ur­hei­luun ja an­ti­do­ping­työ­hön, kun taas Kan­sain­vä­li­nen olym­pi­a­ko­mi­tea KOK ei ole ny­kyi­sen pu­heen­joh­ta­jan­sa Tho­mas Bac­hin kau­del­la ky­en­nyt ve­tä­mään tiuk­kaa lin­jaa suh­tees­sa Ve­nä­jään – oli­pa kyse sit­ten Ve­nä­jän do­pin­gis­ta tai Ve­nä­jän hyök­käyk­ses­tä Uk­rai­naan.

Li­säk­si ur­hei­lu­jär­jes­töt do­ping­val­von­nan ra­hoit­ta­ji­na he­rät­tä­vät ai­na epäi­lyn etu­ris­ti­rii­das­ta.

Su­e­kin pää­sih­tee­ri Tee­mu Ja­pis­son myön­tää, et­tä Wa­dan ra­hoi­tus- ja hal­lin­to­mal­li si­säl­tää ris­ke­jä.

– Toi­saal­ta on ai­van vält­tä­mä­tön­tä, et­tä ur­hei­lu­lii­ke on si­tou­tu­nut do­ping­val­von­taan. Ur­hei­lu­lii­ke ja val­ti­ot ovat luon­te­via ra­hoit­ta­jia, ei­kä vaih­to­eh­tois­ten hal­lin­to- ja ra­hoi­tus­ra­ken­tei­den löy­tä­mi­nen ole help­poa. Ra­hoi­tuk­sen pi­tää ol­la täy­sin avoin­ta ja riit­tä­vän pit­kä­jän­teis­tä. Wa­dan ope­ra­tii­vi­sen toi­min­nan pi­tää ol­la täy­sin riip­pu­ma­ton­ta, hän sa­noo.

Wa­dan pe­rus­ta­mi­nen 2000-lu­vun alus­sa pa­ran­si mer­kit­tä­väs­ti do­ping­val­von­taa, kos­ka se yh­te­näis­ti ai­em­min eri ur­hei­lu­la­jien eri­lai­set an­ti­do­ping­sään­nöt. En­nen Wa­dan ai­ka­kaut­ta kir­ja­vuut­ta oli vie­lä pa­hen­ta­nut se, et­tä KOK:lla oli oma kiel­let­ty­jen ai­nei­den lis­tan­sa.

Ja­pis­son muis­tut­taa, et­tä Wa­dan sään­nös­töä ke­hi­te­tään jat­ku­vas­ti. Wada on myös pys­ty­nyt re­a­goi­maan esi­mer­kik­si Ve­nä­jän sys­te­maat­ti­seen do­pin­giin, vaik­ka se ta­pah­tui­kin aluk­si hi­taas­ti.

– Pe­rus­ra­ken­ne on hyvä, mut­ta haas­tei­ta­kin on.

On­ko val­von­ta yh­te­näis­tä eri puo­lil­la maa­il­maa?

– Kun mu­ka­na on mel­kein 200 maa­ta, on eri­lai­sia käy­tän­tö­jä, kult­tuu­re­ja ja re­surs­se­ja. Kuin­ka pal­jon tes­ta­taan, vaih­te­lee kau­he­an pal­jon, mut­ta Wada te­kee sii­nä­kin hy­vää työ­tä ja val­voo an­ti­do­ping­toi­mis­to­ja. Nii­hin teh­dään au­di­toin­te­ja ja val­von­taa on jo­kai­ses­sa toi­min­ta-alu­ees­sa, Ja­pis­son sa­noo.

Hän muis­tut­taa, et­tä myös kan­sain­vä­li­set la­ji­lii­tot voi­vat pai­ka­ta pai­kal­li­sen tes­taa­mi­sen auk­ko­ja, ku­ten Kan­sain­vä­li­nen ylei­sur­hei­lu­liit­to (WA) on teh­nyt Af­ri­kas­sa.

– Mi­nus­ta isoin haas­te mais­sa, jois­sa ei ole tar­peek­si re­surs­se­ja, ovat juu­ri hui­pun al­la ole­vat kil­paur­hei­li­jat.

Wada on pyy­tä­nyt Sveit­sin en­ti­sen ylei­sen syyt­tä­jän Eric Cot­tie­rin tut­ki­maan kii­na­lai­sui­ma­rien ta­pauk­sen kä­sit­te­lyä.

– On erit­täin hyvä, et­tä Kii­nan ta­paus nou­si esiin ja et­tä sii­tä teh­dään riip­pu­ma­ton sel­vi­tys. Jär­jes­tel­män täy­tyy kes­tää myös kri­tiik­kiä, vaik­ka se sat­tui­si­kin. Nyt sel­vi­te­tään, mitä Wada on teh­nyt ja jät­tä­nyt te­ke­mät­tä, Ja­pis­son sa­noo.