Pursiheimo: Täsä sitä ny sitt ollan keinustoolkoukuss
Mu isän ol joskus 20-luvull ostannu kotokyläsäs Unajass jostai huutokaupast komian keinustooli. Hän ol maksannu se elämäs ensmäisest, Unaja sahalt saadust tilistäs. Hyväkuntosen pysynny tool o siis yli sata vuat vanh ja siihe liitty muistoi koko mu elämämpolkun varrelt. Muutami vuassi se o ollu vähä niinko taka-alall ja käyttämättömän. Syksyll jossavaihhes fundeerasi, ett kui mahdais käyd, jos pitkäst aikka menis ja hiukan jällen keikutais siin ittiäs. Ja täsä sitä ny sitt ollan keinustoolkoukuss. Ollek se jollantavall kytköksiss vanhenemissehe, ett kroppa iham peukutta, ko se pääse rauhottuma sill ettistakasin keinumisell?
Rupesi oikke netist kattoma, ett mitä kaikki tiatto keinustooleist siält löyty. Ja kyll löydyski. Ensmäinen, ko tull vastaha ol se, ett mist keinustooli nimen keskell olev s-kirjain o siihen tullu. No, tuali o alumperi ruattinkiälen ’stol’. Se ässä vaa o vaihtannu paikkas edellissehen tavuhu. Sill ei ol kelvannu ’keinu-stool’. Iha sama jutu ässä on tehny saarnastool-sanass.
Keinustooli oliva aikonas, enne näit nykyaja sohvi, tv-tualei ja muit vehkei hyvinki arvostetui huanekalui. Englanniss ja Amerikass niit alettin tehd jo 1600-luvull. Tunnetuimppi tualill keinuttelijoit vuassadoitte aikan oliva jenkkittem presidenti Abraham Lincoln ja John Kennedy. Lincoln päät päiväskin ’rocking chairill’ ja Kennedy kävei iha tärkkiöi neuvottelui keinuttelemall. Suamess presidentt Koivisto tunnettin kanss keinustoolmiähen.
Juttelin tosa viikoll Miäslaulajitte harjotuksiss yhde entisem poikakuaroveljen kanss keinustooleist. Hän silt seisomalt kysys, ett muistaks tätä ja rupes laulamaha, ett ’keinustuolin minäkin ostin, minäkin ostin…’ Jonkuverra aikka men, ennen ko aivo aukesiva ja hurahtiva 50-luvu Lyseoll Poikakuaron treeneihi. Tarttis vissi vaa enemmän keinutell, ett pääknuppiki sais sitä tarppellist liikuntta ja pysyis muistamiskuntosen.
Matti Pursiheimo