Pala Suomen kaivoshistoriaa
Rakennushistoriallisesti arvokas Outokummun Vanha Kaivos sijaitsee keskellä Outokummun kaupunkia Itä-Suomessa.
Seija ja Antti Väre
Kuparimalmin louhinta päättyi siellä vuonna 1989, kun Keretin kaivos suljettiin. Matkailutoiminta Vanhalla Kaivoksella virisi alueelle jo 1960-luvulla.
Kaivosalan erikoismuseo avattiin elokuussa 1982 entiseen kaivostupaan, jossa sijaitsivat työmiesten pesu- ja pukeutumistilat. Ensimmäinen museotunneli on tehty kurssityönä ja se valmistui vuonna 1985. Uudet tunnelit louhittiin 2014. Tunneleissa esitellään kaivostoiminnan historiaa ja nykypäivää mahdollisimman aidosti.
Outokummun Vanhan Kaivoksen museokierroksella selvisi, miksi maan alle on kaivauduttu. Seikkailun aluksi sujautettiin kypärä päähän ja astuttiin kaivostunnelin kosteaan hämärään. Lyhyen, mutta informatiivisen videoesityksen jälkeen tie vei maan uumeniin tutustumaan kaivosmiehen arkeen ja tehtäviin.
– Kypärän väri kertoi ammattiarvon. Valkoinen kypärä annettiin vierailijoille, oppaamme, 11 vuotta kaivoksilla sekä louhinta-alalla työskennellyt Timo Vänskä kertoi.
Aidoissa olosuhteissa, joita äänitehosteet vielä korostivat, ei voinut kuin ihmetellä alkuaikojen ankeita työoloja. Vuosikymmeniä sitten, kaivostoiminnan alkuvaiheessa, suojaamattomien kaivosmiesten terveydenhuolto ja -tila olivat todella heikolla tolalla ja Hota-pulverilla hoidettiin vakavammatkin tapaukset. Se sai museovieraat puistamaan päätään.
– Kypäräpakko tuli vuonna 1945. Aluksi käytettiin huopahattuja ja sitten bakeliitista tehtyjä ”kertakäyttökypäriä”, mitkä hajosivat jo pelkästään maahan putoamisesta. Hengityssuojaimet keksittiin paljon myöhemmin, Vänskä kertoi.
Kivionkaloissa tuli vastaan niin isoja kaivoskoneita kuin pienempiäkin työkaluja. Kaivoksen kovaa ja vaarallista arkea esiteltiin lukuisin valokuvin ja esinein.
Outokummun malmin löytö- ja louhintahistoriasta sai kierroksella kattavan infopaketin. Miespuolisia kävijöitä kiinnostanee isojen koneiden näyttely, jossa pääsee tutustumaan muun muassa yhtiön vanhaan paloautoon, räjähdysajoneuvoon ja malminetsinnän maastoajoneuvoon.
Monipuolinen Kaivosmuseo on koonnut valtavan määrän outokumpulaista ja suomalaista kaivoshistoriaa sekä kaivostoiminnan nykyaikaa yhteen kohteeseen. Vetonauloiksi ovat muodostuneet etenkin realistiset museotunnelit, maanalainen Maan aarteet -kivinäyttely sekä Lopputuotteet-näyttely, jossa saa aimo annoksen tietoa geologiasta, mineraalien syntymekanismeista ja niiden käyttötarkoituksista. Esillä on myös kaivosten poikkileikkauksia ja poraus- ja kaivannaisnäytteitä. Kaivosyhtiö piti huolta työntekijöistään ja rakensi heille asuntoja. Pikkuhiljaa yhteisö paisui ja museoon on rakennettu jäljennös 7-henkisen perheen kodista.
– Enimmillään työntekijöitä oli 1 704 ja kaikille järjestettiin sairaanhoito sekä asunto yhtiön puolesta. Jopa poliisi saatiin, kun luvattiin maksaa sen palkka. 70-luvulle asti kaivosmiehet saivat myös lämpimän ruuan.
Museotunnelit peruskorjattiin vuonna 2009 ja silloin aloitettiin kaivosmuseon peruskorjaus. Uudistettu kaivosmuseo näyttelyineen avautui heinäkuussa 2011. Vanhalla kaivoksella käy vuosittain noin 10 000 vierailijaa.